tisdag 14 december 2010

Julfest i Chiang Mai

Vad mycket som har hänt i helgen! Det roligaste var utan tvekan julfesten vi var på. På lördagsmorgonen tog vi bussen till Chiang Mai. Julfesten skulle nämligen vara på pwo-karen hostlet där. Dessutom var det mycket vi behövde köpa medan vi var i stan. Vi åkte först till våra favorit mat-shopping ställen, Carrefour och Yok. Det märktes verkligen att det är internationella kedjor då det var julpyntat överallt! Jag och Johanna tog oss för första gången till Carrefour till fots - vilket innebar att krossa Super highway (den 7-filade motorvägen). Men var inte oroliga, det är verkligen inte så farligt som det låter! Dessutom kändes det så onödigt att betala 40-50 baht (när det inte borde kosta mer än 20) för att komma över till andra sidan! Men vi åkte i alla fall hem därifrån med Song Teow, när vi hade alla kassar och så kändes det mer värt.

Efter det åkte vi hem till Oil och Anaan där vi skulle sova den natten. På kvällen åkte vi tillsammans med dem till hostet. Eleverna hade gjort det jätte fint! Tyvärr hade vi blivit frågade att sjunga en sång, eller egenligen två. De hade ringt till Oil typ en timma innan och sagt åt henne att säga åt oss att förbereda två sånger. Hon förklarade att det är "the karen-way of asking" och att vi inte behövde. Men självklart behövde vi då det skulle vara ohyffsat annars. Vi valde att sjunga låten "En stjärna lyser så klart". De ville egentligen att vi skulle sjunga varsin, men där sa vi i alla fall nej, nån måtta får det allt vara! Haha!

På elevhemmet i Chiang Mai bor det ungefär 20-25 elever som läser på universitetsnivå. Eleverna var jätte duktiga på att sjunga och agera. De hade flera jätte roliga draman, trots att vi inte försod så mycket så var det väldigt kul att se på. Det som de flesta tyckte var roligt var nog att de så kallade "lady boys"-en agerade så bra. Okej, det krävs en förklaring. På hostlet i Chiang Mai går det ca 11 killar. Om jag inte har fel så är 4-5 av dessa killar så kallade "lady boys", alltså typ killar som vill vara tjejer. I alla fall mer eller mindre. De är helt enkelt väldigt feminima till sättet, och några av dem klär sig även som tjejer. Jag tycker att det är härligt att det är så accepterat även i kristna sammanhang! Men detta gäller nog bara i storstaden. Jag kan tänka mig att det inte är lika accepterat alls i byarna de kommer ifrån.

Jag och Johanna började fundera på hur det kom sig att vi inte hade några i Mae Sariang när det är så vanligt i Chiang Mai. Men vi tror att det helt enkelt inte är socialt accepterat på vårt hostel.  I den thailänska kulturen är det väldigt accepterat med "lady boys" eller "kathoey"-er som det kallas här. Man ser dem överallt, de jobbar i affärer, på varuhus, på kontor, på bensinmacker, på frisörsalongen - helt enkelt är det väldigt vanligt. (Många gånger har man ingen aning om att det är en man förrän man hör honom/henne prata.) Men i karenkulturen, som ligger lite längre bak i tiden, är det nog inte speciellt vanligt eller accepterat.

I alla fall lektes det en del lekar på den här julfesten. En lekhumor som var väldigt svår att förstå för oss. En lek gick t ex ut på att man skulle sitta på två led och så skulle man i de olika leden turas om att räkna "1,2, 3" och klappa i händerna. "Är det allt?" tänkte vi när alla människor vek sig i skratt. "Förstår ni inte?" frågade dom "1 så klappar dom, 2 så klappar vi och 3 så klappar dom igen! och så gör dom fel och så... hahah!" "Jaha... jo det var ju kul! ha ha ha..!" ... Haha, olika syn på humor kan man säga!

Vi skulle sjunga vår låt ganska tidigt, och det var precis efter att en jätte duktig grupp (på typ 20 pers) hade sjungit, i stämmor och allt. Så vi var lite nervösa, vilket nog märktes på våra röster! Trots allt var det nog ändå det bättre framträdandet vi har gjort själva... Vi hade ju inga elever som kunde rädda oss den här gången!

Ett jätte roligt drama som några elever gjorde var en parodi på olika länder. De hade en person som skulle gestalta en burmes, en korean, en fransman och, självklart, en svensk. Vi kände igen oss ganska mycket i parodin på svensken, jag tror faktiskt att de hade använt oss lite som inspirationskälla! Typ "Vad tycker du om Thailand?" "Åh, jag ääääälskar Thailand! Så vackert!" "Kan du prata thai? "Lite!" (säger på thai och skrattar). Det var även kul att se att deras bild av en korean var en diva i vinterkläder och högklackat, intressant! Haha, vi blev lite sugna på hämnd efter den lilla parodin på oss men vi förstod att vi inte skulle kunna göra nåt som de förstod eller tyckte var roligt! ;-)

Efter julfesten ville typ alla elever ta en massa kort, speciellt med oss! Kändes lite annorlunda, men det var kul!

Här kommer några bilder från kvällen:


Fransmannen, burmesen, svensken och koreanskan

Dans

Många galna bilder togs!

Oil och Anaan

Gruppbild!

Jag med Bee och Pom (den överlägset längsta person vi känner här)

Jag och Johanna med vår "karen-mamma" (och handledare) Pee Ladda


Julklappsutbyte - tyvärr visste vi inte om detta och hade därför inte med oss några...
men det gjorde inget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar