torsdag 18 november 2010

Iväg igen!

En vecka i Mae Sariang blev det denna gång. För nu ska vi iväg igen, till Chiang Mai och sedan till Laos, på riktigt denna gång. Det känns lite dumt att åka iväg nu, vi var ju borta förra veckan också... Det känns fortfarande som att man inte riktigt har kommit igång än. Vi har ju knappt hunnit spendera någon tid med eleverna, bortsett från undervisningen då. Men detta är en resa vi måste göra, och det kommer nog bli riktigt kul. Åka till Laos liksom! Ett helt nytt land, det ser jag fram emot, även om vi bara kommer vara där några få dagar. Syftet till att vi ska dit är dock inte lika kul... att söka visum. Men, det måste som sagt göras! Anledningen till att vi åker så tidigt fast våra visum inte går ut förrän den 9:e december, är för att vi kommer ha så mycket att göra i december. Vi skulle inte hinna med att åka bort då. En annan anledning till att vi åker just nu är för att det är Loy Krathong i helgen! Loy Krathong är en "ljusfestival" som firas i november vid fullmåne.  Denna högtid firas även i Mae Sariang, men vi vill se det riktigt stora firandet, i Chiang Mai! Det kommer nog bli häftigt att se. Så vi ska spendera helgen i Chiang Mai och sedan åker vi till Laos på måndag.

Idag undervisade jag hostelföräldrarnas mellan-dotter Nong Ben (6 år). Det var verkligen att börja från början! Vi gick igenom alfabetet och siffrorna, de kunde hon faktiskt rätt bra. Sen spelade vi spel. Men att skriva på engelska var väldigt svårt. Hon har ju knappt lärt sig att skriva på thai! Så när hon skrev av mig (typ "My namn is.... I am.... years old") skrev hon orden utan mellanrum, vilket man gör på thai. Det kommer nog bli en utmaning att undervisa henne, men hon är så söt och älskar att spela spel, så det blir nog kul!

Sedan hade jag en lektion med fem tjejer (The parrots) där vi gick igenom familjen och färgerna. Efter lektionen hjälpte jag några elever med deras läxor. Alltså deras engelskaläxor är på tok för svåra för dem! Det är nästan skrattretande att de har så svår engelskaundervisning när de flesta av dem har ett väldigt fattigt ordförråd och knappt vågar använda sig av språket. Jag kan tänka mig att lärarna inte heller kan engelska ordentligt. Det handlar bara om att praggla in fraser utan att egentligen förstå...

När vi förklarande för en av eleverna att vi inte skulle komma till hostlet imorron, utan att vi ska ut och resa och att vi kanske inte kommer tillbaka förrän i slutet av nästa vecka, fick vi en besviken blick och ett "I'm gonna miss you!" tillbaka. Inte kul! Känns som helt fel tidpunkt att åka bort. Men så är det! Och när vi kommer tillbaka kommer vi få fullt upp med att planera JULSPELET som vi ska sätta upp! Den 18:e december är det bestämt! Kommer bli intensivt men säkert väldigt kul! Sedan måste vi planera in någon helg att åka till hostlet i Sop Moi också! Tanken är ju att vi ska vara där ibland på helgerna och undervisa/leka med barnen. Vi har inte ens åkt dit och presenterat oss än... Mycket att göra! Men det är roligt!

Lite bilder från ikväll:

Några elever som spelar Takraw (typ volleyboll med fötterna)

Jag och Ruandet
(jag är inte så vit som det ser ut, jag lovar, det är ljuset!)

Promenad efter maten! 

Johanna och Sriporn

Nong Ben, jag och Sridee

2 kommentarer:

  1. Hej Louise!
    Hoppas att du har det bra!
    Tack för fina bilder som vi får njuta av!
    Hoppas att paketet som vi skickade snart kommer fram....
    Önskar er Guds välsignelse på Laos-resan!
    Saknar dig!
    Älskar dig!
    Kram
    Mamma

    SvaraRadera
  2. Låter lite som en repris av Davids erfarenheter!!
    Vi var med på deras julfest med massor av lekar och uppträdanden - det kändes nästan som en blandning av midsommar och sommaravslutning:)
    På söndag träffar jag Frilundarna, då firar vi Emma och Hannas födelsedagar:)

    SvaraRadera