söndag 5 december 2010

Bybesök och julfirande!

Igår åkte jag och Johanna med Aphirak och 15 elever till en liten karenby högt upp i bergen som heter Huay Mo. Det skulle nämligen annordnas en julfest i byn. Eleverna som åkte med skulle bland annat främträda med sång och dans på kvällen. Alla elever fick trängas bak på "flaket" igen, men de verkade tycka det var kul. Fast jag och Johanna blev väldigt oroliga att någon av killarna som stod utanför och höll i sig skulle ramla av i nån kurva! Resan tog cirka två timmar och vi åkte på smala vägar högt upp i bergen... Men det gick bra!




Vi träffade många vi kände i byn. Det var väldigt roligt och mysigt! Självklart fick vi många stirrande blickar på oss, det hör liksom till! Snacka om att jag stack ut, som den enda blonda bland människor som kanske aldrig sett vita förrut. Men jag är ganska van vid det här laget!


På kvällen började firandet med framträdanden och allt! Programmet pågick länge, det var många som sjöng och dansade och många som bjöd på sig själva. Självklart skulle även vi göra det... Vi visste att de ville att vi skulle sjunga, men när vi insåg att det skulle komma så mycket folk blev vi lite stressade eftersom vi inte ens hade bestämt sång. Det blev inte bättre av att folk sa att vi skulle sjunga "a special song"! Vår nödlösning på det hela (som annars skulle kunnat sluta i katastrof) var att vi drog ihop några elever som fick sjunga med oss. Vi lärde dem snabbt "This little light of mine" och en elev som är väldigt duktig på piano kompade oss på keybord fast han aldrig hade hört låter förr. Framträdandet blev nog rätt bra för att vara improviserat! Det är tacksamt att ha så hjälpsamma elever. Vårt lilla musikgeni till elev fick spela till kvällens alla låtar, hur duktig som helst!

Vi övar igenom sången med eleverna inför framträdandet
Många människor kom dit!




Titta på det här klippet! Två härliga tanter som inte alls har några problem med att bjuda på sig själva. Helt underbart och jätte roligt!


Kallt var det!


Den här lilla killen (på bilden ovan) satt och stirrade storögt på mig hur länge som helst - Jag försökte göra olika roliga miner för att få honom att skratta, men han reagerade inte på något! Så söt! Tanterna i bakgrunden tyckte det var jätte roligt. Vi försökte kommunicera med dem, men de kunde inte thai. Många av "bergsfolken" har ingen utbildning och kan därför inget annat språk än sitt eget. Hur som helst skrattade både vi och tanterna gott åt den lilles reaktion!


Vår sovplats. Första gången jag sov på matta - det var faktiskt
inte så obekvämt som jag trodde!

Efter att alla uppträdanden och allt var slut gick vi och la oss. Tjejer och killar fick inte sova i samma rum, och eftersom det inte fanns tillräckligt med plats fick några killar sova i bilarna och på flaken! De hade nog inte ens filtar så vi tyckte synd om dem, men de verkade tycka att det var helt okej. Hur som helst blev det verkligen kallt så vi var glada att vi hade sovsäckar!

Klockan sex på morgonen var nästan alla uppe. Men eftersom andakten inte började förrän klockan åtta tänkte vi att vi kunde ligga kvar ett tag. Men strax efteråt började det dundra julmusik i högtalarna (vårt hus var precis bakom scenen) och det gick inte att somna om! De tänkte väl att vid den tiden på morgonen är alla vakna! Till frukost blev det ris (vad annars?) och kött med stark sås. Eftersom vi svenskar inte är vana vid denna sortens frukost var det väldigt svårt att äta. De förstod i alla fall att vi inte kunde äta köttet och fick nån ägg-och salladsblandning istället. Det gick i alla fall bättre! Efter andakten åkte vi hem igen, men stannade några gånger för att fota!

Lite folk!

Utsikten var som vanligt helt fantastisk, men det förstod ni nog redan... I alla fall var vi helt trötta på ris när vi kom hem, så vi åt middag ute - kycklingspett med jordnötssås och pommes frites, lyx!

Idag fyller kungen av Thailand år och därmed är det även farsdag. Detta firas stort i flera dagar. Imorn är eleverna lediga från skolan och då ska vi åka iväg på ännu ett firande med några av dem. Det kommer nog bli kul. Som ni ser har jag mycket att berätta och ändå finns det så mycket mer. Men nu ska jag sova. Godnatt och glad andra advent!


3 kommentarer:

  1. Ni verkar klara er galant! Kul med sångframträdandet att ni fick med er eleverna. Gäller att fånga situationen!

    SvaraRadera
  2. Det var väl nästan som ett förlängt lägerbål? Tur för dej att du är scout!
    Glad advent!
    Kram från Jennie

    SvaraRadera
  3. Ja, det är tur att man har så snälla och duktiga elever. :)
    Det påminde väldigt mycket om ett läger faktiskt, jätte mysigt var det!
    Kramar

    SvaraRadera