onsdag 29 september 2010

En tur i floden

Igår var vi riktiga turister och åkte på guidad båttur i floden som går genom Chiang Mai. Det tog typ två timmar, och vi stannade vid en örtträdgård, där de odlade örter osv... Jag tog nästan 200 bilder från färden, några få kan ni se här nedanför!

Den bruna floden


"Lite" skräp som nån har dumpat



Mmm, frukt!

Mitchiru och jag med vår goa frukt

Mitchiru, jag och Johanna bredvid en "ko"

I alla fall så har vi det väldigt härligt! Det händer inte så mycket nytt just nu, vi pluggar thai, åker på utflykter, går till poolen, cyklar runt i stan mm. Men i helgen ska vi åka till en karenby, och sedan till Mae Sariang (där vi ska bo sen) och Sop Moi (där det också finns ett hostel). Det kommer bli spännande. Då kommer vi nog få en försmak av vad vi kommer att leva med sen. Jag är beredd på en kulturchock, det är antagligen en väldigt stor skillnad från livet här i Chiang Mai. Nu lever vi ju typ i lyx; behöver inte tvätta, diska eller laga mat eftersom de har hemhjälp här... Sedan finns typ allt här i stan. Vi får inte vänja oss för mycket vid lyxen!

Johanna slappar i hängmattan

söndag 26 september 2010

Sunday, lovely Sunday

Idag var vi först i Pwo-karenkyrkan, där vi bland annat träffade Oil, en kvinna som var volontär under 11 månader i Sverige för tre år sedan. Hon pratade väldigt bra engelska och översatte gudstjänsten åt oss, och sedan när vi åt lunch i kyrkan frågade hon om vi ville följa med henne och hennes man till "Sunday market". Det ville vi, så vid fem-tiden åkte vi tillsammans in till marknaden. Åh, va mysigt det var!! Mycket mysigare att gå på marknad på kvällen än på dan!

Vi testade en sjukt god efterrätt, som är mycket vanlig - mango med sticky rice i cocosnötsmjölk. Riset smakade typ som risgrynsgröt - yummi! I alla fall hittade jag en härlig sjal för 99 baht (ca 22 kr) - hur mysig som helst, och perfekt att ha sen när det blir kallt!

Det enda negativa idag var att jag sov middag i typ mer än en timme, istället för att plugga... Detta betyder:
1. Att jag måste plugga massor imorn.
2. Att jag inte kommer kunna somna inatt.

Inte så genomtänkt! Men annars har det här varit en mycket bra dag!

På vår gata efter en skur.


"Sunday market"

Jag, Oil och hennes man Anaan

(Dagens bilder är tagna med Johannas kamera).

lördag 25 september 2010

Utflykt till Bua Tong Waterfall

Idag var vi (jag, Johanna, Ulrika, Otto och Josua) på utflykt till Bua Tong waterfall. Det var en typisk thai-utflykt - thailändare älskar tydligen vattenfall. Det häftiga var att man kunde klättra i det långa vattenfallet, eftersom det var kalksten. Vi klättrade upp och ner flera gånger om - riktigt härligt! Istället för att skriva mer ingående bjuder jag på lite bilder från utflykten.


Papayaträd


Upp i vattenfallet



Relax i fallet (Josua och jag)

Jag och Johanna



Blöt blev man!



Vackert!

torsdag 23 september 2010

bad, mat och pinsamheter

Idag började vi med att gå till poolen som ligger väldigt nära vårt hus, tillsammans med Mitchiru (vår japanska vän, som vi pluggar med). Att simmar är typ den enda träningen man kan få här, det finns inga bra vägar att springa på och förresten kommer man med allra största sannolikhet att bli jagad av hundar om man springer... Hur som helst så passar vi på att bada så ofta vi kan nu, vi kommer ju antagligen inte kunna göra det när vi flyttar till Mae Sariang!


Efter poolen gick vi till "garaget" och åt, garaget kallar vi ett matställe som, av namnet att dömmar, ser ut som ett garage. Alla maträtter kostar 20 baht där (ca 4,50 kr), och det är väldigt gott, så vi har typ blivit stamkunder!



Har jag sagt att maten här är väldigt stark? Det kommer nog ta ett tag för magen att vänja sig.. Men thai-mat är hur gott som helst! Jag är bara lite rädd att jag kommer börjar hata kycklig snart, äter det ofta två gånger om dagen..!!

Efter lunchen cyklade vi till ett café där träffade ett par från Internationella kyrkan (de är från Nya Zealand), de vill typ hålla lite kontakt med oss för att se att vi har det bra... I alla fall råkande jag göra bort mig (det var ju bara en tidsfråga innan det skule hända nåt). Så här var det: när vi var färdiga så sa de "we're going to pray for you", vilket i mina öron lät som "we're going to pay for you". Så jag svarade lyckligt och förvånat  "Oh, really?!", dom "yeah...", jag: "THANK YOU!!" Sedan när de började be så fattade vad som hade hänt, och var typ tvungen att bita mig i tungan för att inte börja skratta..! Hur som helst betalade de sen... hehe.

När vi cyklade hem sen, cyklade jag först och glömde självklart att svänga i rätt korsning, så när Johanna ropade på mig, tvärbromsade jag mitt i korsningen framför alla bilarna, skrapade upp tån lite grann och svängde genast över till andra sidan - farligt och pinsamt! Hur som helst har jag vant mig lite vid trafiken nu, fast det är fortfarande läskigt att korsa en stor väg, när bilar och motorcyklar kommer från alla håll!

På kvällen var det språk som vanligt - det är så svårt, jag är ingen språkmänniska direkt, men jag tror ändå att jag har lärt mig en del, så det är väl hoppfullt!

Elin, Oskar, jag, Khruu Fon och Mitchiru
 - Johanna bakom kameran

Godnatt!

tisdag 21 september 2010

Att plugga thai och förstå sig på kulturen...

...är inte alltid så lätt. Thail är väldigt annorlunda från både svenska och engelska. Det är svårt att hålla ordning på alla olika toner, ljud och strukturer i meningar. För att lära sig något gäller det att repetera, repetera, repetera!

Johanna som försöker plugga

Max och Tigern gillar varann (på tal om ingenting)
Kulturen här i Thailand är väldigt spännande och härlig på många sätt, men vissa saker är väldigt svårta att förstå sig på... Till exempel visar man aldrig starka känslor öppet, speciellt inte negativa. Det värsta som kan hända är att man "tappar ansiktet" - gör bort sig. En annan sak som är väldigt intessant (och svårt att förstå sig på) är vanliga "hälsningsfraser", som till exempel:

- "Hur gammal är du?" (för att veta statusskillnaden - äldre = mer respekt)
- "Vad tjänar du?" (för att veta statusskillnaden)
- "Vad väger du?"
- "Va tjock du är, du borde banta!" (thailändare är ärliga...)
- "Är du gift?"
- ...och i så fall: "Vilket preventilmedel använder du?"
osv.

Kulturkrock?

Vår lärare (Kruu Fon) berättade att folk brukar säga att hon är tjock och att hon borde banta - vi blev helt chockade eftersom hon är typiskt normal-smal (och dessutom väldigt söt)! Skönhetsidealet i Thailand är sjukt. Man ska tydligen vara smal som en sticka. När jag tänker efter har jag nog inte sett något överviktig thailändare än så länge..(?) Vi känner oss som jättar i jämförelse med människorna här. Jag menar, JAG är till och med lång!!

Skillnad?
Förövrigt så har min datorsladd (laddaren) gått sönder - jag har bara haft den i två veckor - så jag måste leta upp nån datoraffär i stan och få den fixad! Så jobbigt..

Nu är klockan över midnatt och jag måste ju upp imorn också, så nu säger jag godnatt: Godnatt!

söndag 19 september 2010

En sammanfattning av helgen

Jag ska väldigt kort summera helgen:

  •  Cyklat till marknaden - införskaffat mig nya flip flops och myggspray (mycket välbehövligt)
  •  Haft svenskfest (typ alla svenskar som Otto och Ulrika känner här i Chiang Mai var här)
  • Pluggat thai
  • Känt mig lite hängig - antagligen p.g.a solen, borde kanske skaffa nåt att ha på huvudet..?
  • Varit i Pwo-Karenkyrkan och den Internationella kyrkan
  • Varit på middag hos vår handledare Pee Ladda och hennes familj - Verkligen jätte trevligt, Ladda är så härlig!
Jag trivs väldigt bra, alla människor vi träffar är så härliga och uppskattar oss verkligen.

2 min ute. Ja, det är regnperiod.
Jag och Johanna.
Thailändare är små?
I väntan på kunder.
Fint.
Jag med min Karen-väska.
Några av våra vänner från hostlet i Chiang Mai.

Det var alls för nu, ska försöka blogga mer senare!

onsdag 15 september 2010

En händelserik dag

Idag har varit en mycket händelserik och spännande dag. Jag och Johanna hade inget speciellt på schemat förrän på kvällen, så vi tog tillfället i akt att göra en utflykt till templet Wat Phrathat Doi Suthep som ligger uppe på ett berg i Chiang Mai. Det var jätte intessant att se templet, munkar, nunnor och troende buddister utöva ritualer, sedan var det självklart en hel del turister där med (liksom vi). Vi begick väl tyvärr en del klassiska turistmisstag, tex blev vi lurade på pengar av en liten flicka. Jag frågade om jag fick ta kort på henne och hon sa ja, sedan sa hon efteråt att det kostade pengar. Hon hade självklart inte kommit på den idén själv, utan hade säkert fått uppgiften av sina föräldrar... Hon var iallafall väldigt söt, och fick några Baht (motsvarande säkert en krona eller mindre).


Den lilla flickan.


En munk.

Jag framför Buddha.

Barfota ska man vara i tempel.
 Vi hade bestämt med taxi/bussschaffören att vi skulle betala 80 baht upp och ner om han kom och hämtade oss efter två timmar, vi betalade först 50. Men sedan när vi skulle åka igen så sa han att vi skulle betala 50 till i var. Vi blev lite upprörda över att han ljugit, men egentligen gällde det kanske 5 kronors skillad i priset - det är sjukt hut billigt det är här! Men ändå, vi måste allt bli bättre på att pruta, för det går verkligen om man kan!

På kvällen åkte vi och hälsade på hostlet i Chiang Mai - där det bor karener som går eftergymnasiala utbildningar. De var verkligen hur härliga som helst! Man blev genast indragen i gänget och de var hur roliga som helst. Första frågan var "What's your name?" och andra frågan "DO YOU HAVE A BOYFRIEND?!" haha!


Härliga tjejer! :-)
När vi kom hem väntade en överraskninge - en orm hade tagit sig in i huset. Den hade på nåt vis hamnat under en stor elefantprydnad, där den låg död... Jag är verkligen inte förtjust i ormar så jag tyckte att det var jätte äckligt. Men det läskigaste är ju att ormarna här ofta är mer eller mindre giftiga... Ulrika sa iallafall att det var första gången de hittat en orm i huset. Förhoppningsvis den sista också!
Ormen.
Bilden på den stackars ormen får avsluta mitt inlägg. Idag har som sagt varit en händelserik dag, nu måste jag gå och lägga mig. Imorn börjar vi läsa thai!

Godnatt!

måndag 13 september 2010

Galen trafik och härliga människor

Tredje dagen i Chiang Mai. Det känns lite som om vi är här på semester! Det kan bero på att allt är så nytt, och så blir vi så väl omhändertagna.

Igår hade vi en ganska slapp dag, vi åkte bland annat till ett poolområde för att svalka oss.


Idag började vi med att besöka vår handledare, Pee Ladda (Pee säger man till äldre), hon kunde inte prata engelska så bra, så Ulrika fick tolka. Men hon var verkligen hur gullig som helst, hon sa att hon älskade alla sina volontärer och att hon skulle ta väl hand om oss! :-)


På eftermiddagen cyklade jag och Johanna ut i stan för att utforska lite, vi tänkte ta oss till en av marknaderna. Att cykla i trafiken, i Thailands näst största stad… det var en speciell upplevelse kan man säga… Med andra ord; NÅGOT AV DET ABSOLUT LÄSKIGASTE JAG GJORT!! Trafiken är galen! Ingen stannar vid övergångsställen, ingen använder blinkers, det är moppar överallt. Som ni förstår var det ganska läskigt för två tjejer som är vana vid den snälla trafiken i Sverige... Jag tror att folk tyckte det såg lite roligt ut att vi hade hjälmar på oss, haha!


I alla fall kom vi tillslut fram till marknaden! Vi gick till en skoaffär för att hitta varsitt par flip flops. Väl där upptäckte vi att de allra flesta skorna var i stolekarna 5-7, så vi frågade om de hade större skor. Expediten blev förvånad, sedan när jag tog av mig skorna började hon att skratta! Jag: ”Are you laughing at my feet?!” Hon: började prata på thailändska och ropade dit fler expediter för att komma och kolla. Jag har storlek 39, det är inte så stort!? Haha! Johanna som har storlek 40 hade bara två par skor att välja på!



Efter vår lilla shoppingtur tog vi oss hem på samma sätt i trafiken, vi märkte plötsligt att alla bilarna åkte mot oss, det var tydligen enkelriktad första biten! Scaaaaary! När vi kom hem åkte vi med Ulrika till en stort Supermarket. Vi fick vara med om en lite annorlunda händelse: när klockan slog fem började hela personalen plötsligt att dansa, med inövade steg, till nån poppig låt som spelades ut i högtalarna. Ingen såg ut att bry sig medan vi bara stod där och glodde. De gör tydligen så varje dag.. Haha! En mindre överraskning var att de varje dag klockan sex tydligen sjunger nationalsången medan alla stannar upp i sitt handlande…

Bilder på kungen och drottningen finns överallt.

Jag måste ändå säga att jag fått ett mycket bra första intryck av det här landet, människorna är så trevliga, kulturen är väldigt spännande och klimatet är mycket bättre än Sveriges (trots att jag knappt klarar av värmen )!

lördag 11 september 2010

Framme i Chiang Mai!

Efter en resa på drygt 20 timmar är vi äntligen framme! Vi har inte hunnit se mycket av Chiang Mai än, men det verklar vara en väldigt stor, spännande och vacker stad. Nu sitter vi här på rummet trötta och svettiga... Utanför skriker både syrsor och grodor. Klockan är nästan tio och vi har varit vakna sen fyra-fem, så nu säger jag godnatt!

torsdag 9 september 2010

Bara några timmar kvar

Imorgon. Nej, idag är det ju, klockan är över midnatt... Om några timmar... åker vi till Thailand! Jag kan knappt fatta det..?! Iiih! Hoppas resan går bra och att man inte blir allt för nervös..! Det är nu äventyret börjar.

tisdag 7 september 2010

Det är så svårt att förutse vädret i Sverige. Nu är det plötsligt varmt igen..(?) Jag har ungefär 10 saker jag borde göra. Imorn bär det av till Stockholm för språkkurs. Sen åker vi på fredag. Vilket betyder att jag verkligen borde vara klar med packningen vid det här lagret - vilket jag inte är. Men jag planerar att packa klart ikväll/natt, det är då jag brukar vara som mest effektiv... Glömmer jag något så är det ingen större fara, man kan ju köpa i princip allt där, billigare dessutom. Bara jag kommer ihåg pass, flygbiljett, pengar... och kanske lite annat också.

Det är många som frågar om jag har resfeber, men jag känner inte av något alls ännu. Men jag antar att det kommer när jag sitter på planet! Min dator har kommit nu förresten, har dock inte sett den än..  Hoppas den är bra!!

Iiih det är seriöst inte lång tid kvar nu!!!