måndag 11 oktober 2010

För en månad sen...

...satte jag för första gången min fot i Thailand... och i Asien. Sedan den dagen har det hänt en hel del. Jag har bland annat:
  • Fått lära mig en ny kultur (som är ungefär motsatsen till den svenska)
  • Börjat lära mig ett nytt språk (som inte har några likheter alls med varken svenska eller engelska)
  • Fått upptäcka nya spännande platser och ny mat
  • Fått träffa och lära känna jätte trevliga människor
  • Upplevt väldigt mycket och fått nya lärdomar

Jag har inte skrivit på en vecka och detta har sin enkla förklaring: första delen av veckan hände det inte mycket alls, och sedan hände det så mycket att jag helt enkelt inte orkade. Till exempel så flyttade jag och Johanna igår, från Erviks till Riverside house - ett mycket trevligt guesthouse som ligger väldigt centralt.

Jag ska försöka berätta lite sammanfattat om helgen. I lördags skulle vi åka med Jirasak (en av våra handledare) till TKBC's ungdomskonferens. Men Jirasak glömde visst att han skulle hämta oss (han är väldigt virrig...), så Ulrika fick ringa och påminna honom, detta gjorde att han kom en timme senare än bestämt. Hans förklaring var att thailändare helt enkelt aldrig passar tider eller följer planeringar... Nu vet vi det!

Väl där träffade vi en volontär som hade varit i Sverige och två som ska åka dit i februari. Det var kul att byta ut lite erfarenheter och prata om skillnader i kulturerna. Efter att vi hade pratat en stund frågade Jirasak plötsligt: "Så.. har ni förberett en Power Point-presentation?" Vi, som knappt hade fått nån information alls om vad vi skulle göra där, svarade något chockade: "Öh.. nää? Skulle vi det..?" Det kändes verkligen som att det var VI som hade klantat oss! Haha, lite komiskt dock!



Nästan hela dagen tillbringade vi med Suu, som varit volontär i Sverige. Han kunde någolunda bra engelska så vi pratade mycket med honom om Sverige och Thailand osv. Stundvis kände vi oss dock väldigt vilsna på konferensen, det var typ vi och en massa killar (i alla fall 80 % av alla var killar), och de flesta pratade inte engelska. När vi kände oss som mest vilsna kom Pete (missionär från England, som bodde på området) och frågade om vi ville komma hem till honom en stund och träffa hans familj - det ville vi. Det var trevligt att komma bort en stund och prata med någon som faktiskt förstod oss! Vi stannade där ett tag, sedan var det dags för lovsång och konsert. Bra musik - bara det att allt var på karen så vi förstod ingenting.

Vi träffade en jätte trevlig tjej från Burma, som var väldigt bra på engelska. Hon var den enda som försökte översätta åt oss då någon pratade, problemet var bara att hon inte var karen och därför inte heller förstod (karen har samma skrift som burmesiska, men inte samma tal). Trots det försökte honändå tolka lite då hon trodde att hon förstod, vilket ledde till en del misstolkningar - till exempel bad hon oss att sätta oss ner när alla stod upp, så att vi fick hundra blickar på oss, haha!  Förrutom Suu, Pete och tjejen från Burma träffade vi en del andra trevliga människor, till exempel en rolig kille som bor i Mae Sariang (alltså samma stad som vi ska bo i)! Det var hur som helst en intressant, men väldigt energikrävande dag.

I söndags följde vi med Suu till en karenkyrka i Chiang Mai (de höll till på ett universitet). Att inte förstå är väldigt uttröttande, så vi höll båda på att somna! Men det positvia var: bra musik och väldigt trevliga och välkomnande människor. Många ville hälsa på oss, och till och med tacka oss (för vad förstod vi inte riktigt).Vi märkte efteråt att väldigt många kunde prata bra engelska, vilket vi inte är vana vid! Vi blev även bjudna på den finaste måltiden vi ätit i en kyrka. Efter kyrkan flyttade vi till Riverside guesthouse, där vi ska bo till på torsdag.

På söndagskvällen gick vi på Sunday market, eller Walking Street, som den också kallas. Den marknaden är så stor! Vi åt god marknadsmat och gick länge runt (väldigt uttröttande men himla mysigt). Det var så mycket människor att man verkligen var tvungen att följa strömmen för att komma någon vart!


Varm, trött och hungrig!

Idag följde vi med Ernviks, och deras två nya gäster på en turisttur utanför stan. Vi åkte till en stor botanisk trädgård och sedan till en stor elefantpark. Det var kul att se elefanter på så nära håll, men jag vet inte riktigt vad jag tycker om hela idén med själva elefantparken... Man har inte speciellt stor respekt för djur här. Speciellt elefanter och andra "turistattraktioner" har nog inte så mycket frihet.  Men jag måste säga att det var väldigt häftigt att se elefanterna måla egna tavlor..!

Några bilder från den botaniska trädgården:










Lite bilder från elefantparken:

 Skönt med ett bad!





 Efter den här dagen är jag helt slut, vilket mest beror på att vi varit ute i solen så mycket! Trots att jag druckit typ 5-6 flaskor vatten idag har jag ont i huvudet. Så det ska bli skönt med sovmorgon imorn!

Godnatt!


2 kommentarer:

  1. Ann-Sofie Nilsson11 oktober 2010 kl. 14:29

    Oj, vad klockan går fort när man har roligt! Jag läser både din och Johannas blogg med stort intresse. Och vilka fina bilder, Louise!

    /Ann-Sofie

    SvaraRadera
  2. Underbara bilder!
    Tänk så mycket fantastiskt du har varit med om den senaste månaden i ditt liv!
    Kram/mamma

    SvaraRadera